To be hacked or not to be hacked

Column: Jos Steutelings – Managing Director VIGC

Het antwoord is simpel, zo blijkt. Het is gewoon een kwestie van tijd! Ook voor grafische bedrijven is cybersecurity een meer dan belangrijk onderdeel binnen het bedrijfsproces. Maar hoe goed is jouw drukkerij beveiligd tegen cyberaanvallen? En wat kan je doen om digitale criminelen buiten het bedrijf te houden?

Goed nieuws!

Met de nodige aandacht en een minimale investering kan je toch al heel wat doen om jouw bedrijfsinfrastructuur te beschermen. Zeker in Online Print omgevingen kan cybersecurity een extra pijnpunt zijn.

 

Het is dan ook niet ‘of’ maar ‘wanneer’ jouw Online Print shop wordt aangevallen. Voor deze nieuwe manier van georganiseerde misdaad zijn e-commerce shops een belangrijk doelwit. En er zijn een aantal technieken die deze moderne piraten graag gebruiken:

  • Het installeren van vijandige scripts binnen de drukkerij-infrastructuur om betalingsgegevens en klantcontactgegevens buit te kunnen maken;
  • Ook maakt men soms gebruik van platformversleuteling waarbij de toegang pas opnieuw wordt vrijgegeven na het betalen van losgeld;
  • Bepaalde hackers trachten ook klanteninformatie te bemachtigen om die dan door te kunnen verkopen;
  • En soms worden ook facturen vervalst voor derden services om zo betalingen om te leiden.

Wanneer dergelijke piraterij zich voordoet, is dat een echte ramp voor de betrokken grafische ondernemer. Dikwijls worden verkoop- en productietools geblokkeerd. Maar ook op langere termijn zijn de gevolgen niet te overzien, niet in zijn minst imagoschade.

Cyberveilig in 30 stappen

Volgens de blogger Ludovic Martin zijn weinig drukkerijen en bij uitbreiding e-commerce shops echt voorbereid om dit soort van crisis het hoofd te bieden. Het is nochtans essentieel om je op dit soort risico’s voor te bereiden. Je doet dit best al bij de opstart van jouw bedrijf. Bij VIGC onderschrijven we deze visie. Daarom organiseren we in oktober een Masterclass ‘Cyberveilig in 30 stappen’. Hierbij willen we op een laagdrempelige en begrijpbare manier tips & tricks uitwisselen.

 

Dat het niet altijd hogere fysica moet zijn, tonen volgende voorbeelden.

 

Documenteer! Maak een schematisch overzicht van de computerinfrastructuur die kan worden gebruikt om te bepalen waar kritische data wordt opgeslagen en hoe de algemene informatica-architectuur is georganiseerd.

 

Zorg voor een bedrijfscontinuïteit- en herstelplan dat mogelijke bedreigingen identificeert, hun mogelijke impact evalueert en tijdelijke oplossingen bevat.

 

Maak een back-up plan met verschillende kopieën van kritieke data op meerdere locaties met zeker ook een offline back-up die volledig losgekoppeld is van het computernetwerk.

 

Sluit ook een cyberrisk-verzekering. Voorgaande punten worden trouwens dikwijls gevraagd alvorens een verzekering kan worden afgesloten.

 

Dit alles kost misschien wat tijd en geld maar het is noodzakelijk in tijden waar er steeds meer digitalisatie optreedt in alle geledingen van het bedrijf. Het zal de cybercriminelen zeker doen nadenken en misschien wel jouw buur kiezen als een mogelijk makkelijker doelwit.

Jos Steutelings – Managing Director VIGC

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Scroll naar top