DUURZAAMHEID

Duurzaamheid is een hot topic en tegelijkertijd trend in vrijwel elke sector. Bijna de helft van de Nederlanders beaamt het belang dat duurzame of maatschappelijk verantwoorde aspecten een belangrijke rol spelen bij de aanschaf van producten en diensten. Het informeren en inspireren over duurzame trends in de wereld van grafimedia en visuele communicatie is een belangrijk onderdeel van Sign & Print Festival 2020. Houd jij rekening met een duurzame inzetbaarheid van je werknemers? En produceer jij duurzaam?

Krijg antwoord op de volgende vragen:

  • Waarom begint duurzaamheid bij creatieve professionals?
  • Wat zijn de internationale duurzaamheidstrends in de communicatie-industrie?
  • Hoe beïnvloedt duurzaamheid het brein van onze creatieve sector?
  • Welke nieuwe materialen zijn innovatief en toch duurzaam?
  • Welke impact heeft de keuze van duurzame materialen in een drukproces?
  • Hoe kom ik aan de juiste informatie bij een duurzaamheidsproject?

TREND 1: FOCUS OP CO2 UITSTOOT

De grafische industrie laat meer en meer zien bereid te zijn om duurzame keuzes te maken. Op dit moment ligt de focus binnen grafimedia en visuele communicatie op het reduceren van de co2 uitstoot. Productiebedrijven proberen co2 compensaties mee te nemen in het voorstel naar opdrachtgevers en ook bestaat er een co2 prestatieladder om de co2 uitstoot in kaart te brengen. Maar wist je ook dat drukwerk, papier en inkt in klein contrast staan tot het transport dat hierbij komt kijken? De productie van een boek van 2,8 kg komt overeen met het rijden van een afstand van 28 km, namelijk 2,5 kg co2 uitstoot. Gaat het gezegde ‘dweilen met de kraan open’ hierin op of kunnen wij hier wel degelijk een verschil in maken?

TREND 2: CO-CREATIE IN 2020

Co-creatie voor duurzaam gebruik, dit is een trend die naar verwachting doorzet in 2020. Het betreft hier het ontwerpen en produceren van een product of dienst dat samen met jouw doelgroep geproduceerd wordt. Co-creatie moet ertoe leiden dat er meer duurzame samenwerkingsverbanden ontstaan binnen Nederland of Europa. Alle betrokken partijen leveren hierbij vanuit de eigen competentie invloed op een duurzame ontwikkeling van een product of dienst. Hoe integreer je co-creatie in jouw huidige bedrijfssystemen? En wat zijn voorbeelden van succesvolle transities? Think global, act local! 

KENNISSESSIES DUURZAAMHEIDSEXPERT DIENSTENCENTRUM

Hét adviesbureau voor de grafimedia sector is gespecialiseerd op het gebied van duurzaam produceren. Het grafimedia productieproces is een complex proces. Waar dient de sign & print industrie op de korte termijn rekening mee te houden? De duurzaamheidstrends én specifieke eisen vanuit de overheid hebben een enorme invloed op het huidige productieproces, waarbij er specifieke eisen gesteld worden aan de organisatie. Er vinden snelle veranderingen plaats die veelal te maken hebben met nieuwe duurzame toepassingen. Waar moeten we anno 2020 op letten? En welke trends kunnen we in de komende 5 jaar verwachten?

NEEM OOK EEN KIJKJE IN DE ANDERE AREA'S